Etappe 25 : Vaudonjon naar VEZELAY 8,7 km – (607,7km) tussenstop

Vooruit. Nog even op de tanden bijten. Daarboven is de kathedraal!

Een kort stuk wandelen vandaag; maar des te intenser. De kathedraal boven op de heuvel is een verzamelpunt van routes uit Noord en Oost.

Maar de dag begon met een heerlijk ontbijt in de gites le repos du coquilicot. Uitgebaat door 2 heel vriendelijke landgenoten. Aan de uitgebreide ontbijttafel hen beide en een koppel uit Tilburg. Het gesprek was aangenaam. Oa over kinderen, wandelingen, enz.

Met al dat gebabbel vertrok ik dus vrij laat. Het was al over 10u vooraleer ik weer op weg was. Gisteren viel me op dat het eigenlijk maar nu pas id dat ik het echte pelgrimsgevoel teruggevonden heb en niet meer zo tijdgebonden leef. Het mooie uitzicht helpt ook natuurlijk!

Een soort symmetrie van groene vlakken met daardoor heen wat witte wandelwegen of boomrijen. Al een paar dagen hoor ik de koekoek heel vaak roepen. Soms antwoorden ze elkaar. En in zo’n mooi kader nodigt een bankje je snel uit even halt te houden. Koekoek.

Slechts één dorpje doorkruist vandaag. Zo ingeslapen als al die andere. Asquins

Met kerkje dat werelderfgoed is van Unesco. Binnen oude beelden, romaanse stijl. Voor toegang bellen naar la mairie.

Maar de lokroep van de aankomstplaats was te groot, en dus ging het wandelen verder bergop.

Zoals je ziet was het klimmen. Halverwege de klim stond een groot ijzeren kruis en daarnaast een 12de eeuwse kapel. Ik ging toch even piepen en werd ontvangen door 2 oudere mannen. Franciskanen bleek later. Ze zeiden dat ze aan de dienst begonnen en nodigden me uit mee te bidden. Ok. Meteen kreeg ik een brevier in de hand geduwd en na een paar gezangen werden om beurt een paar lijnen uit de psalmen voorgelezen. Mocht ik meteen ook in mijn beste Frans mee lezen. Een warme belevenis.

Het waren de sexteten waar ik mee mocht bidden. En blijkbaar was dit de kapel van het kloostertje.

Na de dienst verder klimmen naar de kathedraal. Die was nu vrij dichtbij.

En zo kwam ik tegen het einde van de dienst in de kathedraal aan. Ik werd meteen aangesproken door een man van mijn leeftijd. Eric was zijn naam. Dat hij de pelgrimopvang deed en dat ik hem meteen mocht volgen voor meer uitleg en een stempel. Dat ging snel.

Omdat alles zo snel was afgehandeld ben ik eerst gaan eten met glaasje Vezelay witte wijn en dan terug om de kathedraal wat van dichter te bekijken. Zware restauratie aan de gang momenteel.

Zo zie je voor en na. Bijna reclame voor Dash. Vandaag was het naamdag van apostelen Filipus én Jacques ofte Jacobus. De pelgrimheilige. Dus toch een kaarsje gebrand omdat ik bijna een vierde van de Camino zonder ongelukken heb afgelegd en voor behouden verder zetten. Het kan maar helpen.

En even de crypte ingedoken. Daar wordt de relikwie van Maria-Magdalena bewaard. Voor alle Marleens dit kiekje getrokken.

En ondertussen was mijn chauffeur toegekomen. Zoon Dries pikt me morgen op om terug huiswaarts te keren want het werk roept. Over bijna 3 weken gaat de tocht verder. Op 23 mei zou ik dan zuidwaarts verder moeten trekken langs die Camino daar beneden. Tot dan!

Een gedachte over “Etappe 25 : Vaudonjon naar VEZELAY 8,7 km – (607,7km) tussenstop

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s