Etappe 84 – Ribadesella naar Colunga- 22,6 km – 2070,6 km – dag 18

Koud gehad vandaag in tegenstelling tot de warmte van de voorbije week. Het komt zo.

Door al die drukte was er nergens plaats meer om te overnachten. Wel kon ik 2 opeenvolgende nachten boeken in Ribadesella. Dus zo uitgekiend om opde feestdag goede vrijdag toch te naar Colunga, de bus terug te nemen en dan de dag erop, paaszaterdag met de bus terug naar Colunga en van daar verder stappen. Dat gaf meteen de mogelijkheid om jas edg te wassen en een dag te laten drogen in de kamer. Alleen was het weer wat tegen.

Het had geregend vannacht en de wolken gingen laag. Dan toch maar vertrokken zonder nog vochtige jas, wel met regenponcho in de rugzak. Er was ook een fris zeebriesje. Op het strand werd alles in gereedheid gebracht voor de paardenrennen die al een paar eeuwen hier op het strand plaats hebben op goede vrijdag.

Er wordt blijkbaar volk verwacht. Podium, videoscherm, muziek, enz stonden al klaar. Ik stapte verder en zou een paar km nogal wat tegenliggers ontmoetten; families met kinderen en grootouders die gingen kijken naar de wedstrijden.

Voetpad naar het groen

Via een mooi voetpad liep ik richting groen. De eerste kilometers liepen door bossen. Een paar dagen geleden meldde ik reeds dat de streek al lang bewoning kent. Dat was in de buurt van Altamira. Hier gaat de bewoning veel verder terug in de tijd. Er is een speciaal jurassic museum in Colunga en er is ook een route.

Dinosauriërs in de buurt!

En dan verscheen plots Karolina. Karolina is een jong pelgrim die ik al een paar keer kort zag sedert Bilbao. Zo een lang voetpad nodigt uit om te praten en dus leerde ik de volgende vlakkere kilometers Karolina kennen. Ze komt uit Litouwen en is ook te voet naar Compostela op stap. Voor Covid staptte ze een paar dagen langs de Francese met vrienden en wou terugkeren. Ze werkt in het beheer in de non profitsector. Vanuit mijn ervaring met Borgerstein hadden we meteen een gezamenlijk interessepunt. De problematiek om mensen te rekruteren enz. Maar wat me het meest opviel was de grote bezorgdheid die ze had ivm de oorlog in Oekraïne. Haar baltische thuisland zit tegen Rusland aangedrukt en de woede naar Rusland en sympathie met Oekraïne groot, evenals de bereidheid om te strijden voor de vrijheid. Toen de weg stevig ging stijgen liet ik Karolina verder stappen.

Karolina zet haar weg verder.

Terug omlaag én daar is de zee. Hele wilde stranden. Veel natuur en een oud dorpje. Hier gebeurd er niet veel. De opslagplaatsjes blijven in gebruik zoals vroeger.

Zeker niks weggooien

Het is een mooie verderzetting na het groen. Een wandeling langs de kustlijn via kleine paadjes. Eerst in de strandfauna en dan wat hogerop.

Op en neer langs de kustlijn met mooie uitzichten als extra. Wel blijft dat onaangename windje flink blazen. Maar gelukkig geen regen!

Verderop werden de heuvels minder hoog en de wandelaars meer aanwezig. Op een brugje was het al afwisselen om te kunnen oversteken.

Het is net of alle Spanjaarden aan het wandelen zijn geslagen. Veel volk op stap.

Daarna volgde een lange rechte lijn op het voetpad terug naar Colunga, aankomst. Plots verscheen Karolina terug. We kwamen samen aan. Maar zei stapte nog 12 km verder. Ik reed terug naar Ribadesella. Na wat zoeken en weg en weer lopen om busstation te vinden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s