Etappe 72 : Gernika naar Lezama – 23 km – 1846,8 km – dag 7

Start in een stad is steeds wat moeilijker want veel kruispunten. Maar niet in Gernica. Hier prachtige aanduiding doorheen de stad. Komt misschien door het dambordpatroon en het feit dat deze stad het allereerste slachtoffer was van een vliegtuigbombardement ter wereld. Nu bombardeert de mensheid nog steeds, alleen op andere plaatsen (Oekraïne) maar met zelde menselijke leed. Het deed me wel iets. Veel is er niet van te zien, wel wat borden.

Gernika lag plat.

In een mooi park staat ook de boom van Baskenland die politiek een grote betekenis heeft. Het fijne weet ik er niet van want alles staat in 2 talen uitgelegd. Baskisch en Spaans.

Het is de bedoeling om tijdens deze camino weer stempels te verzamelen als bewijs van de tocht. I Frankrijk kon dat vaak in de kerken, zekerr in de steden én op zondag, Maar meer en meer sta je voor gesloten deuren. Ook deze kerk was dicht.

Wat verderop was er wel eentje open. Er was zelfs beweging en geluid. Vrouwenstemmen klonken op het doksaal. De kerk van een nonnenorde, met duidelijk afscheiding met tralies van de boze wereld voor deze lieve zusters.

Afscheid nemen van Gernika met dit beeldje dat aan de grens van de stad uitwuift. Dan gaat de tocht terug de heuvels in.

Het weer! Aha, dat gaat de goede kant op. Koud, nog dikke wolken ook die voorbijtrekken, maar de regendruppels zijn zeldzaam. Vandaag houden we het grotendeels droog. De ondergrond echter is wel goed zompig.

Omhoog gaat de tocht en omlaag komt het water. Dus uitkijken niet te glijden. Want vallen met die rugzak om is niet aan te bevelen.

Hogerop vermindert het watergebied en wordt de weg stenig maar het blijft goed uitkijken waar je je voeten zet. Eén moment van onoplettendheid kan uitglijden of vallen betekenen. Een paar lokale waaghalzen sprinten voorbij. Ene liep eerst hard omhoog voorbij en wat later sportte hij terug naar beneden. Gekkenwerk.

Joggen

In tegenstelling tot mijn vorige tocht door Frankrijk, waar ik niet zoveel volk zag, kom je hier wel af en toe pelgrims tegen. Elk tsjokt op eigen ritme de berg op. Soms haal je er een in, de andere keer wordt je ingehaald. Eigenlijk wel een geruststelling! Mocht er iets gebeuren of zo, of een serieuze valpartij, je ligt niet helemaal alleen lang te wachten op hulp.

2 Franse pelgrims halen me in. Buen Camino.
Vergezichten met sneeuwpoppen.

Deze namiddag hebben de pelgrims geluk te kunnen stappen langs mooie asfaltwegen. Dat maakt het modderploegen voorlopig wat minder en ga je wat sneller. Je leert mensen kennen onderweg. Je wordt ingehaald of je haalt de andere terug in en af en toe een korte babbel. Zoals met die oudere Franse dame die zei dat ze voortging als de slak. “Ik ben 2 dagen geleden gevallen en heb last van mijn knie en schouder. Maar dat geeft niet mijn compagnon loopt op eigen ritme voorop. Vivement jour de repos a Bilbao.”

Gelukkig blijven de vergezichten mooi. Een langeafdaling richting Lezama begint. Onderweg toch sporen van hevige politieke emoties. Bepaalde Vlaamse politiekers voelden of voelen zich medestrijders. Maar zoals steeds is elke situatie uniek. Ik heb niet echt weet van Vlaamse vrijheidsstrijders in de gevangenis?

Larrabetzu is de voorlaatste bestemming vandaag. Dan is het nog een rustige 5 km langs de grote weg naar het hotel. O ja, mocht je het niet weten, de Baskische vlag is rood, wit en groen.

Leve de vrijheid!

En inderdaad, daar is dan die lange rechte weg. Nog de mede compagnon van die Franse mevrouw bereikt en bij aankomst van het hotel het jonge Franse koppel dat ik al een paar keer ontmoette. Een taxi reed weg en had juist 2 kreupele stappers afgezet. Blijkbaar lukt het niet iedereen om zonder teveel pijn verder te stappen.

En juist op tijd op de kamer om de aankomst van de Ronde van Vlaanderen te volgen op tv.

Het avondmaal genuttigd in een restaurantje verderop samen met het Franse jonge koppel. Ze zijn uit Tours. Werd een hele gezellige avond.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s