Etappe 58 : Soulens naar Orthez – 19,1 km (1.521,4 km)

In Baskenland

Deze 2de paasdag was ook nog heel rustig. Heel weinig mensen gezien onderweg. Vandaag maakte ik weer kennis met het heuvelland.

De tocht trok vandaag door een heel gevarieerd landschap met hagen, bosjes, weiden en akkers. Iets meer huizen ook onderweg dan de vorige dagen. En heuvelachtig.

Ondertussen weet ik dat er na een afdaling (met meestal een beekje of zo beneden) er een klim volgt. Dus ben ik steeds een beetje op mijn hoede als het vlot stappen is.

Vandaag stapteik het laatste Franse departement binnen voor de Spaanse grens, nl Pyrenees Atlantique. Maar je ziet ook al heel wat Baskische vlaggen verschijnen.

Baskisch is ook een eigen taal en hierboven kan je wat oefenen. In veel zaken zie je een mix Frans/Spaans. Het eerste dorpje in het deparement was Sault de Navailles. Zoals zo vaak aan een grens heeft het zijn versterking. Een donjon.

Ziet er al wat uit als in de films, niet?

Er wordt in de streek wel iets meer rekening gehouden met wandelaars en stappende pelgrims langs de weg. De drukke departementale langswaar je het stadje moet verlaten is mooi afgezoomd. Een te volgen voorbeeld!

Al heel vlug gaat de tocht terug over landwegen, meer uitgesproken wat relief betreft.

Leuk initiatief is dat het Compostellagenootschap hier langsheen de route her en der verschillende fruitbomen heeft aangeplant. Dit i wel heel recent gebeurd, maar binnenkort (zomer en najaar) mogen de pelgrims genieten van het fruit. Er zijn kersen, pruimen, appels, enz… en dat op verschillende plaatsen.

In Sallespisse bijvoorbeeld is dat het geval. Er zijn ook bordjes met teksten aangebracht en zitbanken geplaatst voor de pelgrims in een bosje bij een beekje. Heel leuk initiatief!

De hellingen en afdalingen worden stilaan steiler. Zo zie je en voel je vooral dat de Pyreneeën naderen. Wat ben ik blij dat het al een poos droog is, want als de ondergrond slijk en modder is, gaat het klimmen toch flink wat moeilijker en is het gevaar op vallen groter.

Aankomst in Orthez, de slaapplaats voor vandaag. Eerst passeer ik de vestingtoren en dan is er de daling naar het stadcentrum. Stedebouw moet hier ook niet eenvoudig zijn.

Let op de Baskische vlag op de toren. Na de afdaling aangekomen op het mooie kerkplein.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s